Ontwerp je eigen zadelhoes!

Mijn fiets en ik gaan waaaay back. Het zadel is met een stukje duct-tape nog wel OK, maar helaas gaan tijdens het fietsen wel mijn panties eraan… Tijd om fietslief te trakteren op een nieuw zadelhoesje! Ondanks dat Cambridge een echte fietsstad is (één van de weinige in de UK), is het hier nog niet zo makkelijk om een zadelhoesje te vinden. Gelukkig kan je ze ook heel eenvoudig zelf maken!

 

 

De vele voordelen van een zelfgemaakt zadelhoesje:

 

– Nooit meer een natte broek als het heeft geregend
– Geen haakjes en gaatjes meer in je panty door scherpe randjes
– Met je eigen unieke hoes vind je je fiets overal snel terug
– Vogelpoep op je zadel? No problemo!
– Met een extra laagje padding helpt ie zelfs tegen zadelpijn

 

Kortom, een onmisbaar gadget voor elke fietser! Hier lees je hoe ik mijn zadelhoesje heb gemaakt van vinyl. Vinyl wordt vaak verkocht als tafelkleed materiaal, in allerlei leuke printjes. Het witte vinyl met gekleurde sterren was in een vorig leven een rugzak, en het blauwe vinyl met witte sterren komt van een ‘remnant sale’ in de stad.

 

Dit heb je nodig:

 

– Vinyl of ander waterproof materiaal, ongeveer 60 x 60 cm
– 75cm sterke elastiek
– Een vel oud papier

 

Gebruik extra sterk garen en dubbele draad, om de hoes extra weer-en-wind en slijtage bestendig te maken.

 

Stap 1: De bovenkant

 

Meet de lengte, breedte en hoogte van je zadel. Teken de vorm van je zadel (bovenaanzicht) op ware grootte na op papier, en knip uit. Beter wat te groot dan nét te klein. Teken met podlood op het vinyl rondom het papieren zadel, met 1 cm tussen je lijn en de rand van het papier. Knip de vorm uit het vinyl met nog eens ongeveer 1 cm marge rondom.

 

 

Stap 2: De zijkanten

 

Meet met een meetlint de totale lengte van de potloodlijn. Voor de zijkant knip je twee rechthoekige stukken vinyl met de volgende afmetingen (houd ook hier 1 cm marge rondom):
Lengte = lengte van de potloodlijn / 2
Breedte = hoogte van je zadel + 3 cm
Teken ook een lijn in de lengte van de twee stukken, op 3 cm van de onderste rand.

 

 

Stap 3: In elkaar zetten

 

Voor beide zijkanten, vouw de onderrand in de lengte tegen de lijn op 3 cm. Zet vast met speldjes en naai dan dicht, zodat beide stukken een soort tunneltje hebben in de lengte richting met de goede kant naar buiten. Hier gaat straks de elastiek doorheen. Speld nu eerst het ene en dan het andere zijkant-stuk vast aan de zadelvorm, met de bovenste rand precies op de omtrek-lijn, en met de goede kanten tegen elkaar. Als alles goed zit komen de korte randen van de zijkant-stukken precies tegen elkaar. Naai vast. Naai ook de korte randen aan elkaar, met de goede kanten tegen elkaar, tot aan de tunneltjes (maar niet de tunneltjes zelf!)

 

 

Stap 4: Elastiek

 

Maak een flinke veiligheidsspeld aan het uiteinde van de elastiek. Geleid met behulp van de speld de elastiek door het eerste tunneltje, en daarna door het tweede. Als je helemaal rond bent, de elastiek goed strak aantrekken en dichtknopen. En that’s it! Klaar!

 

 

Het eindresultaat:

 

 

Liefs, Lizanne

 

Post Author: Lizanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *